cyberhike team biezenhutters foto's archief links
informatie thema 2007 thema 2006 thema 2005

Cyberhike

De Cyberhike is een jaarlijks terugkerend evenement voor leden van Scouting. Het is geen kamp waarbij iedereen verzamelt op een terrein, maar het is een activiteit via Internet. Tientallen groepen spelen een kennis- en opdrachtenspel tegen elkaar, waarbij ze een reis over de kaart van een werelddeel maken.

De Cyberhike is bedacht en uitgevoerd door Stam Castricum en ScoutQuest.com. De stamleden bedenken de vragen en opdrachten. Ook zitten ze in de jury die tijdens de cyberhike alle foto's van de doe-opdrachten beoordelen en regelen zij de technische kant van de Cyberhike en het contact met de deelnemers.

Tijdens de Cyberhike moeten er vragenlijsten in worden gevult met vragen die er bijvoorbeeld zo uit zien:

Wat is algemeen fonds (uit Monopoly) in het Amerikaanse spel?
A: S*us* F**d
B: C*s*
C: C*m**n**y **e*t
D: Fr** P**ki**

Een aantal mensen van gaat aan de slag om het antwoord op deze vragen te vinden. In het bovenstaande geval zullen ze er waarschijnlijk achter komen dat het antwoord Community Chest moet zijn. Dat past alleen in antwoord C (C*m**n**y **e*t), dus dat moet het goede antwoord zijn.

Is het gelukt om door een vragenlijst te komen, dan krijgen je automatisch een reisopdracht te zien. Dat is een puzzel met als uitkomst een plaatsnaam. Die plaats is de volgende post voor de hike. Vul de plaatsnaam goed in en je bent door naar de volgende vragenlijst.

Ondertussen is het andere deel van de groep bezig met doe-opdrachten uit te voeren. Dat zijn opdrachten als:

  • Maak een foto van een teamlid in de cel in het politiebureau. Voor de deur moet ook een agent in uniform (in ieder geval herkenbaar) staan als bewijs.
  • Maak een foto met daarop zeven verschillende muziekinstrumenten.

Met deze doe-opdrachten kun je punten verdienen, die je weer kan inzetten als joker als je een vraag niet weet in een vragenlijst of bij een reisopdracht.

Zo spelen je een paar uur lang door. De groep die aan het einde van de Cyberhike het verste langs de route is gekomen, of de groep die hem als eerste heeft uitgespeeld wint de titel 'Cybergroep van het jaar'.